cancel
Showing results for 
Show  only  | Search instead for 
Did you mean: 

Pixelization and picture freezing - Do I just learn to live with it?

eetonaee
Neighbour

I just switched from Shaw to Telus and am surpised at the amount of pixelaization and picture feezing we experience with Optik TV.

It occurs at least once every 10 minutes. All channels, all kinds of programmes.

I have cut off the pwer and reset the sysytem but it doesn't help.

 

We live in an older condo building in North Vancouver.

Is this normal?

6 ACCEPTED SOLUTIONS

Koalas
Good Samaritan

Hi! This is definitely not normal but there are factors that can cause this. First, check to see if the type of cable connected from the modem to the Optik TV box. Ensure tightness. Best thing is to unplug all ends for 30 seconds then plug them back in. Then, the type of video cable from modem/wall to the Optik box, are you using HDMI or component? If HDMI, try re-seating the cable ends. This is to get a fresh signal as digital cables tend need to re-synchronize with the devices. If wiring is good, check the number of devices connected to your modem, wired and wireless including Optik TV boxes. Bandwidth can sometimes interfere with your picture quality if one or 2 devices are maximizing the bandwidth. Start rebooting the modem then you proceed with the Optik TV boxes. If all physical troubleshooting has been done, please contact TELUS Support 310-8324 or use chat:  http://www.telus.com/chat to investigate the network side.

View solution in original post

Will do when I get home from work.

 

Installation was just 10 days ago so I would assume that the most up to date cables were used.

 

We only have two TVs and a wireless connector to the second set,

View solution in original post

I don't think you should put a check mark and problem solved next to your answer.

I haven't beem able to get rid of the pixeliation and freezing.

Will keep trying but will probably need a service call

View solution in original post

Apparently you do have to learn to live with it.

We've had this problem for months. A service tech came to our house and blamed "untightened cables" as the problem.

And of course the boxes weren't acting up when he was there so I couldn't prove to him that this was a major issue.

The freezing is a constant issue, and it's worse than ever.

It was deffinately  NOT the cables, i believe there is a major issue in these digital boxes and they have no idea how to fix them.

 

Good luck trying to reason with the customer service as they treat you like you are stupid, and fight with you when you want compensation for hours of recorded television that is unwatchable.

 

Once Shaw gets their technology up to date I will gladly be switching back to them.

View solution in original post

I read elsewhere on a forum page that the tech could use a program to diagnose the problem from a recording of the problem... Did the tech try that, since you say you had a lot of unwatchable programming?

 

I am currently experiencing the same issue, only all of my recorded tv has been deleted at least from one of my boxes. Will have to check the other. Pixelation happening with both. 

View solution in original post

Vancouverguy
Just Moved In

Hello everyone,  i'm wondering if anyone would know why my picture gets all pixelated and freezes only when my computer is shut off or in sleep mode?  the tv is totally fine if my computer is on

both my tv and computer are plugged in to a hub that telus installed

 

thanks

View solution in original post

34 REPLIES 34

Koalas
Good Samaritan

Hi! This is definitely not normal but there are factors that can cause this. First, check to see if the type of cable connected from the modem to the Optik TV box. Ensure tightness. Best thing is to unplug all ends for 30 seconds then plug them back in. Then, the type of video cable from modem/wall to the Optik box, are you using HDMI or component? If HDMI, try re-seating the cable ends. This is to get a fresh signal as digital cables tend need to re-synchronize with the devices. If wiring is good, check the number of devices connected to your modem, wired and wireless including Optik TV boxes. Bandwidth can sometimes interfere with your picture quality if one or 2 devices are maximizing the bandwidth. Start rebooting the modem then you proceed with the Optik TV boxes. If all physical troubleshooting has been done, please contact TELUS Support 310-8324 or use chat:  http://www.telus.com/chat to investigate the network side.

View solution in original post

Will do when I get home from work.

 

Installation was just 10 days ago so I would assume that the most up to date cables were used.

 

We only have two TVs and a wireless connector to the second set,

View solution in original post

I don't think you should put a check mark and problem solved next to your answer.

I haven't beem able to get rid of the pixeliation and freezing.

Will keep trying but will probably need a service call

View solution in original post

Apparently you do have to learn to live with it.

We've had this problem for months. A service tech came to our house and blamed "untightened cables" as the problem.

And of course the boxes weren't acting up when he was there so I couldn't prove to him that this was a major issue.

The freezing is a constant issue, and it's worse than ever.

It was deffinately  NOT the cables, i believe there is a major issue in these digital boxes and they have no idea how to fix them.

 

Good luck trying to reason with the customer service as they treat you like you are stupid, and fight with you when you want compensation for hours of recorded television that is unwatchable.

 

Once Shaw gets their technology up to date I will gladly be switching back to them.

View solution in original post

I read elsewhere on a forum page that the tech could use a program to diagnose the problem from a recording of the problem... Did the tech try that, since you say you had a lot of unwatchable programming?

 

I am currently experiencing the same issue, only all of my recorded tv has been deleted at least from one of my boxes. Will have to check the other. Pixelation happening with both. 

View solution in original post

Right on CK.
My sentiments exactly.
I took video of pixel at ion with my cell phone.
Told them to shove their smart ass remarks ( trying to make me feel stupid) into that dark place where the sun don't shine.

Someone put a tick on mine when I was still having problems.

I feel it is up to the customer to tick this off after problem has been solved.

Service call might help but only for a very short while.

They can't fix the problem.

Put on a great show though.

Vancouverguy
Just Moved In

Hello everyone,  i'm wondering if anyone would know why my picture gets all pixelated and freezes only when my computer is shut off or in sleep mode?  the tv is totally fine if my computer is on

both my tv and computer are plugged in to a hub that telus installed

 

thanks

View solution in original post

Hi,

I have a solution for your problem!! I figured it out as ours was doing the same.

What is happening is you likely have "wake on LAN" feature enabled on your computer. When your computer is off or in stand by your Ethernet cable still attempts to listen to the network and for some reason this interferes with this process.

You will need to go into your device manager, then go to your network adapters and choose your correct ethernet card, right click and choose properties. Under properties choose power management. Under power management you should see an option to allow the device to "wake the computer" disable that. Then still under properties go to advanced . You want to scan the property tab and look for these things (you may not have all of them):
WakeOnLAN From Poweroff

Wake on Magic Packet

and the wake patterns one

Set them all to disable under the value box.

Shut down your computer and you will have solved the problem!

Hope this helps!

Nighthawk
Community Power User
Community Power User

WakeOnLAN will have no effect on the Optik boxes. I have multiple computers with it enabled and never had an issue with pixelation related to that. If a device is LISTENING for specific packets to be received, and the packets in question are a fraction of 1kb in size, it's not broadcasting anything. Even if somehow the PC broadcasted massive spikes of data that saturate the connection it wouldn't interfere with Optik. You'd need a constant, sustained stream of data maxing out the connection past what the QoS will restrict you to, in order to even encroach on the TV's bandwidth. Even when my connection is maxed out, I never get any pixelation at all and that uses millions of times more data than anything WakeOnLan will ever use.

 


If you find a post useful, please give the author a "Like" or mark as an accepted solution if it solves your trouble. 🙂

Hey Nighthawk,

At least for my issue I'm 100% certain that it was the "wake on LAN" that caused my problem. I will explain how I know this but since you seem very knowledgeable about it maybe you can help me understand why it would be the problem since I can't seem to figure it out as what you say is true.

So here is how I know:

the problem started approximately two weeks ago for me. Every time I record a show and try to watch live TV my optik TV would pixelate and freeze to the point that live TV was impossible to watch. It would also do the same to the recording. However, if I watched the recording my programming was fine. Of course, I called Telus and went through every possible thing that could be done without sending out a tech. They decided that it was a faulty outside port and a faulty modem and sent a tech out to assess the problem. The tech came out and ended up replacing my modem, optik box, and my switch (2 computers and the optik tv plug into it). We thought it had reconciled the problem but later that night the problem started to occur again. Now I thought that maybe the cord going from the switch to the optik box might be the problem so I took the cord from my computer (which happens to be a computer I just built approximately two weeks ago when the problem started to occur although I didn't put the two together). Once the cord was no longer hooked to the computer everything worked great. So of course I got another cord I had lying around and hooked it up to the new computer. As soon as this was done the TV started to have the same issue. it was then that I realized that it must be the issue. However, when the computer is on the issue does not exist. I then realized that the "wake on LAN" feature was on so I turned it off with the method that I had previously posted. I have not had a problem since. Therefore I am certain that it is a result of the "wake on LAN" feature. Since I don't ever use the feature I'm not that concerned about it not being on but I am curious as to why that would overload the bandwidth as much as you are. I am thinking that maybe it is a QOS thing as nothing else would make much sense to me.

Nighthawk
Community Power User
Community Power User

I'm suspecting it might your network card in the new PC, or maybe the drivers for it. It's very weird and unusual behaviour for this to happen especially when the PC is off. If the network card is somehow reacting badly to multicast traffic (is what Optik uses and it floods all ports on a switch), then maybe, but I've never heard of that happening before and in theory it shouldn't be possible. With the PC off, the NIC shouldn't be broadcasting anything. The QoS is mainly controlled from outside the house and I can't see that being a factor.


If you find a post useful, please give the author a "Like" or mark as an accepted solution if it solves your trouble. 🙂

Hey Nighthawk,

Thanks for the feedback. I will attempt to reinstall the drivers etc and see if that rectifies the problem. Thinking back, I was asked by the phone troubleshooter whether I was running a torrent client when I was first talking with him as he said there was a ton of garbage feedback. I am thinking the card is responsible for this garbage feedback since my other computer was shut down at the time. It is a very odd thing. I plan to figure out the problem as I am interested to know what the cause is. I will report back as I'm sure it is a very unusual and interesting case.

Good question.  My television does it several times per day and for long periods of time.  I never had these problems with Shaw.  I'm "this close" to returning to them.

WestCoasterBC
Community Power User
Community Power User
@Bettyann call Telus and schedule a service call.

Find a post useful, please click on "Like" to give the author recognition or mark as an accepted solution.

Wardzoo
Just Moved In
We switched from shaw to telus less than 10 days ago - we have had two technicians to the house - not only does the TV and internet pixelize and freeze, but it's worse when the phone rings. I timed it tonight. 9:10 pm to 9:43 pm - no signal, then from 10:10 to 10:43 pm no signal. Its coming up on 11:10 - if it goes - i swear i will switch back to shaw!!!!


@Wardzoo wrote:
We switched from shaw to telus less than 10 days ago - we have had two technicians to the house - not only does the TV and internet pixelize and freeze, but it's worse when the phone rings. I timed it tonight. 9:10 pm to 9:43 pm - no signal, then from 10:10 to 10:43 pm no signal. Its coming up on 11:10 - if it goes - i swear i will switch back to shaw!!!!

Ask Telus support about if your POTS(plain old telphone servie) splitter needs to be replaced. It is the thing that stops phone ringing from affecting the DSL.

The TV support department is supposed to be very quick on fixing TV signal issues, because people scream louder than when their Internet goes out. 

 

Rebbot the Gateway for now, every time it goes out, until you get the line noise issue fixed.

 

quatre_156
Just Moved In
Living in Alberta. Have had to live with freezing screens and internet drops for about a year now. Stuck in a contract though. Telus has let me down repetitively over the last year. Between their worse than poor Optik tv, their internet that resets twice every twenty minutes, the lack of service on my mobile phone, handing my home phone number out to advertisers, and their deplorable customer service. I will NEVER recommend Telus anything to anyone.