cancel
Showing results for 
Show  only  | Search instead for 
Did you mean: 

Guide/Channel Changing Extremely Slow

Roteco
Connector

Using the guide, and changing channels, on the main Optik TV box has become incredibly slow. Just started in the last month, but if I try to use the guide to surf what's on, or scroll through so I can set up a recording, it seems like the things slow right down on the set top box. It used to be really quick when I would move through the guide, but not so anymore. When I page up/down when using the guide, it takes about 5 seconds for the channels shown to change on the screen. And if I press the up/down button too quickly, the picture of the channel I'm currently on freezes, or the whole screen flashes black for a second. If I'm searching for something to watch, it takes about 4-5 times longer to do it than it did about a month ago. Also, whatever the issue is, it seems to have affected the previous channels option as well. If I press Prev on the remote, it takes about 15 seconds for the previous 5 channels viewed to come up on screen. And when they do, it doesn't always show the picture associated with the program in the little box - just the green outline with the title below. This also used to be a very quick feature, but is not anymore. I thought that maybe I had too many programs PVR'd, and it was clogging things up, but I cleared the PVR storage and nothing has changed. Is there an update option I can use to fix this? Was there an update done that caused this? I'm looking for solutions because this is extremely annoying for a piece of equipment that's not even 2 years old yet. FWIW, I have two secondary boxes for TVs in other rooms, and they still work just as they always have. Still quick as ever. It's just the main box.

1 ACCEPTED SOLUTION

Skiddy
Advocate

Just fixed mine last night. It was getting dial-up slow and extremely frustrating. Channel changes, PVR skips etc...

Unplugged it last night and plugged it in this morning, gave it about 1/2 hour to do its thing then started it up with the remote and it was back to that fantastic experience when it was first installed. I guess like most things and people, it just needs a good kick once in awhile. 

 

(The other boxes did not seem affected, just the 7150 PVR)

View solution in original post

4 REPLIES 4

Nighthawk
Community Power User
Community Power User

My PVR started doing that recently and a reboot of the box seemed to speed it up.


If you find a post useful, please give the author a "Like" or mark as an accepted solution if it solves your trouble. 🙂

I reboot all my telus devices once a month to keeps things running smooth. It only takes a few min for everything to cycle for "online" status. The older Optik tv boxes had less memory and slowed down over time vs the newer hardware Telus now uses.


Find a post useful, please click on "Like" to give the author recognition or mark as an accepted solution.

Skiddy
Advocate

Just fixed mine last night. It was getting dial-up slow and extremely frustrating. Channel changes, PVR skips etc...

Unplugged it last night and plugged it in this morning, gave it about 1/2 hour to do its thing then started it up with the remote and it was back to that fantastic experience when it was first installed. I guess like most things and people, it just needs a good kick once in awhile. 

 

(The other boxes did not seem affected, just the 7150 PVR)

View solution in original post

Roteco
Connector

Unplugged it a noon today, and just plugged it back in about 4 hours later, and it seems like it's back to normal operating speed. Thanks to all for the help!