How to explain tracert result through Telus V1000H DSL modem?

Reply

This thread's discussion is locked. If it doesn't give you the information you need, head to its forum board for active discussions or to start a new discussion.

residentofvancouver
Resident

Being wirelessly connected to my Telus modem I get:

 

CSmiley Embarassedtracert www.google.ca

Tracing route to www.google.ca [173.194.33.183]
over a maximum of 30 hops:

1 2 ms 4 ms 2 ms 192.168.1.254
2 11 ms 11 ms 10 ms 10.196.32.1
3 12 ms 12 ms 11 ms 209.121.73.114
4 12 ms 11 ms 9 ms 209.121.72.252
5 * * * Request timed out.
6 17 ms 14 ms 15 ms STTLWAWBCI01.bb.telus.com [75.154.217.106]
7 17 ms 15 ms 15 ms 74.125.49.177
8 15 ms 14 ms 14 ms 209.85.249.34
9 15 ms 15 ms 16 ms 209.85.244.65
10 15 ms 14 ms 15 ms sea09s18-in-f23.1e100.net [173.194.33.183]

 

 

Where 192.168.1.254 is the router address of the V1000H DSL modem. The WAN IP of the modem is 23.16.XX.XXX (does not show up above).

 

Mystery: Any idea what the additional internal IP address 10.196.32.1 is? Does anybody see a similar 10.196... hop on their Telus connection?  I am asking partially out of technical interest but mainly because we have more latency loading pages recently. 

 

Regards,

 

Highlighted
Most Helpful
Community Power User
Community Power User

Your traceroute has very very good times on it. The second hop is common for Optik TV users. I have a similar 10.x IP on mine. The WAN IP of the modem will never show on a traceroute as the computer can't really see it.

 

WIreless connections can be interfered with if there are too many nearby on the same channel your router is using plus there are other environmental factors in residences that can impact wireless performance. Do you have a lot of other wireless networks that show up nearby?

 

When you say "latency loading pages" can you please elaborate? What websites are you seeing the delays on and how long of a delay are you actually seeing? Bear in mind higher latency (<250ms) will not affect the download speed that much if at all.


If you find a post useful, please give the author a "Like" or mark as an accepted solution if it solves your trouble. Smiley Happy
residentofvancouver
Resident

Good that it's normal to see a 10.... IP instead of the routers WAN IP, thanks for sharing that. I had thought of the possibility that something fishy is going on :!  (somebody redirecting my traffic or something ...)

 

With "latency" I just meant a that after Windows starts on my brand new laptop and after starting the browser I see the spinning circle (hour glass) and a blank page for about 5-10 seconds before getting to google.ca for example. The status at the bottom of Chrome says "processing request" during those seconds. Once the browser has "warmed up" it's very fast, also loading new pages. Downloads are also very fast so it's not wifi interference. I now think it may be the preinstalled Norton security bundle that is causing that initial delay. It just seemed odd that a new computer loads web pages slower than the old one did. I am actually very happpy with the speed.

 

Thank you for your response Smiley Happy